AKTUALNA TEMA: Korumpirani sustavi postoje samo zbog sebe

20. travnja 2017., 14:28

SARAJEVO – Godinama slušamo iste mantre oporbenih čimbenika u društvu, ne samo stranaka nego i medija i organizacija sklonih oporbi u datom trenutku, o tome kako vlast postoji samo kao svrha sebi i da ju vladajući koriste tek u vlastite svrhe za smještanje sebe i stranačkih podanika na državna mjesta, tzv. jasle.

U BiH vladaju većinom isti. Tako i u pojedinim entitetima. No i onda kada su se vlasti smjenjivale, oporba je „svirala“ isto, nipošto ne htijući prihvatiti „melodiju“ vladajućih, pokušati se dogovoriti u svrhu svih građana, a vladajući nisu htjeli slušati oporbene zahtjeve, sjesti i kompromisno slušati zahtjeve struke, organizacija kao Udruženje poslodavaca i slično. Uvijek se vlast ponaša po onoj – mi smo birani, imamo zahvaljujući tome odriješene ruke, državno dobro je naše privatno vlasništvo.

Tako je bilo i kada je na vlast u Federaciji došla Platforma a još je gore bilo kada je nakon njih došla današnja „nacionalistička“ koalicija uz male preinake i priljepke. Tako će biti i u budućnosti ako i kada „lijeve“ stranke osvoje vlast. Jer svi oni najprije učine promjenu u državnim firmama, na mjesta u nadzorne i upravne odbore smjeste zaslužnike a onda tek idu u izrade i promjene zakona koji na kraju postoje samo kao mrtvo slovo na papiru pošto ih ne poštuju i zbog njihovih kršenja ne odgovaraju ni oni koji su ih donosili.

Obični građani odavno su „oguglali“. Oni koji nisu ni u kakvoj stranci, ne priklone se nikome ni na dan izbora, ni kao promatrači ni kao članovi biračkih odbora, ni ne izlaze na izbore. I takva je većina u više slučajeva, više od pedeset posto naroda statistički ostane kod kuće na dan izbora. Oni koji glasaju su ili članovi pojedine stranke ili njeni dugogodišnji simpatizeri ili pak duhovno pripadaju određenoj političkoj struji ili smjeru.

Rano je još do izbora ali bi bilo... poželjno da oni koji ne pripadaju nijednoj političkoj opciji, ili su nekada pripadali pa ostali na cjedilu, ili ne vide svrhu politike u ovakvom sustavu, a radi se o korumpiranom koji postoji samo zbog sebe, na dan izbora iziđu, predaju osobnu iskaznicu, potpišu se u biračkom spisku te u glasačku kutiju ubace prazan odnosno neispunjen listić koji time postaje nevažeći. Ne treba nikakvo dopisivanje u smislu da se glasa za Supermena ili Huga, jednostavno je dovoljno nezaokružiti nikoga. Kada se pojavi takvih milijun listića, to će biti nešto. Ako ih se pojavi desetak tisuća, nastavit će se vladavina naroda preko onih koji su smjestili pripadnike svog naroda na lijepe pozicije i time si osigurali vječitu vladavinu a za pripadnike svog naroda koji ne pripadaju stranci misle da su oni „ostali“.

Ili bi najbolje bilo napustiti ovu državu pošto će svakako propasti, ako ne oružanim sukobom onda će doživjeti financijski bankrot. Tko zna, možda nas toliko i ostaje u njoj da jednoga dana kažemo podrugljivo – a što smo vam mi rekli.

Uglavnom, i ovaj i svi drugi tekstovi neskloni vladajućima, posebno oni koji su uvijek oporbeni jer uvijek može bolje, postali su besmisleni. Nikoga više ne briga što se svakodnevno spominje kako vladajući izmišljaju međusobne krize i sukobe samo da bi okrenuli poglede od korupcije i kriminala ogromnih razmjera kojega čine. Jer i međunarodni čimbenici koji su stvorili ovakvu državu i imaju svoje interese, vide što se događa više nego dobro, sve dopuštaju s blagoslovom i, ono najvažnije, da im je stalo, sve bi promijenili a dosadašnje poslali gdje im je mjesto.

Autor: Marko Čuljak / Dnevno.ba

Više iz kategorije Kolumne