Livno: Građani se najviše žale na sud, upravna tijela i policiju

11. listopada 2017., 9:06

Terenski ured ombdusmena u Livnu zaprimio 309 žalbi građana

Institucija ombudsmena za ljudska prava Bosne i Hercegovine – Terenski ured Livno za razdoblje od 1. siječnja do 30. rujna ove godine zaprimila je 309 žalbi građana, potvrđeno je Feni iz te institucije.

Po teritorijalnom principu, 187 žalbi je upućeno iz Livna, 37 iz Tomislavgrada, 30 iz Glamoča, 29 iz Drvara, 13 iz Bosanskog Grahova, te tri iz Kupresa. Razlika broja otvorenih predmeta, odnosno istraga otpada na druge općine izvan Hercegbosanske županije.

Najviše žalbi građana podneseno je protiv sudskih tijela (139), zatim protiv tijela uprave (69), policije (21), prava na mirovinu (12), prava iz radnih odnosa (17), te imovinsko-pravnih odnosa (5). Načini okončanja predmeta su utvrđeni... Zakonom o ombudsmanu za… ljudska prava BiH i Pravilima postupanja, a na osnovu statističkih pokazatelja iz prethodnih godina evidentno je da značajan broj predmeta bude završen nakon intervencije Ombudsmana tijekom trajanja postupka, gdje žalitelji ostvare svoja prava, bez posebnih mjera i preporuka.

Uz podršku Misije OESS-a u BiH, ombudsmani organiziraju uredovne dane u općinama Drvar, Bosansko Grahovo, Glamoč, Kupres i Tomislavgrad, čime je građanima tih općina omogućeno da na brži i jednostavniji način podnesu žalbe.

Bljesak.info

Više iz kategorije Livno