Mitovi o ishrani tokom dijete – evo u čemu griješimo…

8. lipnja 2017., 13:02

Voditi računa o ishrani i suzdržavati se od hrane koja nije zdrava, nije nimalo lako kada želite da izgubite višak kilograma, naročito ako ste duži vremenski period konzumirali hranu koja je nezdrava. Uz pomoć različitih dijeta i usvajanja različitih savjeta, zaista možete izgubiti višak kilograma. Ali, kako znati šta nije tačno ili jeste?

Zato vam predstavljamo nekoliko mitova sa kojima ste sigurno upoznati jer se stalno spominju kada su u pitanju dijete…

Mit 1

Prema mnogima krompir, a naročito tjesteninu treba izbjegavati kada ste na dijeti. To nikako nije tačno s obzirom na to da je krompir niskokalorično povrće koje na 100 g ima 68 kalorija. Ovo naravno ne važi za krompir koji je bio duboko pržen u ulju. Tjestenina ima malo više kalorija od krompira – 175 kcal na 100 g kada se skuha. Ipak, mnogi griješe u spremanju sosova koji su visokokalorični. Znači, bitan je NAČIN pripreme, ali i dodaci uz hranu koju konzumirate!

Mit 2

Doručak jeste najbitniji obrok u toku dana jer... on cijelom tijelu daje energiju. Međutim, ako se ne osjećate gladnim čim ustanete nema potrebe spremati bogat doručak koji će vas zasititi! Dovoljno je da popijete čašu sježe cijeđenog soka ili pojedete jednu voćku i to će biti dovoljno za početak. Kada osjetite glad, pripremite obavezno nešto zdravo za obrok. Takođe imajte na umu da samo kada osjetite pravu glad – pojedete nešto. U ovaj savjet se ne računa period prije spavanja.

Mit 3

Konzumiranje sireva i mliječnih proizvoda je u redu, ali u malim količinama. Ipak, sirevi su uglavnom visokokalorične namirnice koje treba da izabacite tokom dijete. Sirom možete zamijeniti ulje, na primjer.

Mit 4

Maslinovo ulje jeste najzdravije ulje koje možemo koristiti u svojoj ishrani, ali ga treba koristiti u manjim količinama, oko 2 male kašike dnevno – MAKSIMUM, jer je dosta kalorično. Izbjegavajte stavljanje ulja (bilo kojeg) u salate.

Više iz kategorije Zdravlje & Ljepota