Ovo je jedan od najsmrtonosnijih puteva u BiH i vodi prema Jadranu

10. kolovoza 2017., 1:07

Magistralni put M-17 vodi prema jugu zemlje, ali i prema moru. Prema službenim statistikama, to je jedan od najsmrtonosnijih i najopasnijih puteva u BiH. Znaju to dobro domaći stanovnici, a o tome su posljednjih dana pisali i strani mediji.

Tako je bečki list “Standard” objavio tekst u kome upozorava na loše puteve u BiH. – Ako odlučite da putujete u Bosnu i Hercegovinu morate da se  naoružate strpljenjem za satima dugu vožnju uskim i opasnim kolovozima punim rupa, kroz stare, mračne tunele u kojima kaplje voda – stoji u tekstu, prenosi N1. Međutim, nisu problem samo tuneli. Uski putevi, oštre krivine, kritične ili crne točke, ograničenje brzine do maksimalnih 30 km/h, osobna su karta puteva BiH i jedan od uzroka brojih nesreća sa smrtnim ishodom.

– Svaki dan na putevima BiH većinom mladi životi plaćaju danak... sporih odluka nadležnih ili nekih drugih interesa – naveo je Adis Imamović, sudski vještak prometne struke. Ta obaveza uglavnom se plaća zbog nedostatka novca, kažu ljudi iz struke. – Da je to najverovatnije financijske prirode.

Neću da kažem političke, jer tu politike ne bi trebalo biti. Nego da nedostaju sredstva da bi se te dionice dovele u stanje kako ne bi više bile kritična mjesta na kojima se događaju prometne nesreće – dodao je Imamović. Kao što je bečki ”Standard” naveo, svaki kilometar autoputa, spas je za putnike – kako strane, tako i domaće. Međutim, njihova izgradnja ide sporo.

Više iz kategorije BiH