PETAR IVANCOV: BiH je u velikoj mjeri muslimanska zemlja, ali to ne znači da je rasadnik terorizma!

2. listopada 2017., 15:22

SARAJEVO – Ruski veleposlanik u Sarajevu Petar Ivancov u intervjuu za rusku agenciju Sputnik otkirva da se Rusija protivi ulasku BiH u NATO savez i da je američka politika sve agresivnija prema Rusiji. U nastavku prenosimo najzanimljivije odgovore veleposlanika Ivancova iz spomentog intervjua.

Svjetski mediji u posljednje vrijeme dosta govore o jačanju utjecaja Rusije u BiH, a neki čak kažu da je nova meta predsjednika Vladimira Putina – BiH. Kako vi gledate na te „strahove“?

“Utjecaj nije tako loša stvar. Sve ovisi od toga kakvim ciljevima teži. Da, naravno, kao i svaka država mi želimo biti prisutni u BiH i da naše prisustvo odgovara interesima koje ima naša država. Nema ničeg lošeg u tim interesima, oni nisu upereni protiv BiH niti protiv nekog od njenih naroda. Naši interesi su u razvoju obostrano korisnih veza u različitim oblastima. Kao što je poznato, mi politički podržavamo BiH. Mi smo jedan od garanta Dejtonskog sporazuma i naš utjecaj u tim pitanjima je usmjeren prije svega na poštovanje Dejtona, čiji je cilj stabilna, samostalna BiH, koja je dio regionalne suradnje koja opet odgovara interesima svih naroda na Balkanu”.

Ipak, smatrate li kako je u tijeku konfrontacija Rusije i SAD u BiH?

“Nisam sklon da naše odnose s Amerikancima ovdje posmatram kroz prizmu konfrontacije. Mi imamo zajedničke interese, makar u tome što i mi i oni želimo stabilnost. Ne želimo novi sukob ni u BiH, ni na Balkanu u cjelini. Svakako, naše ocjene i pristup mnogim pitanjima razvoja BiH se razilaze, ali mi razgovaramo i bar dosad smo se trudili da pronalazimo razumne kompromise. Istina, odmah ću se ograditi: posljednjih četiri-pet mjeseci politika i retorika Amerikanaca prema Rusiji postala su oštrije. Mi polazimo od toga da uloga međunarodne zajednice i njenih pojedinih aktera u BiH treba imati pozitivan karakter. Neumjesno je postavljati pitanje „ili mi (tj. Zapad), ili Rusija“.

​A teza da preko predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika Rusija gura svoje interese?

“Može se pričati šta bilo. Dodik je predsjednik Republike Srpske. Prirodno da kada razvijamo odnose sa RS, održavamo s njim tijesne odnose. Tim prije što u našem pristupu i međunarodnoj politici, i poštovanju Dejtonskog sporazuma ima mnogo toga zajedničkog. Uz to, imamo veoma široke veze s Republikom Srpskom – ekonomske, kulturne, humanitarne”.

Kako gledate na činjenicu da određene snage žele uvući BiH u NATO?

“Pokušaji da se BiH uvuče u NATO su prisutni i postaju sve energičniji. Mislim da je naš stav dobro poznat i nema potrebe da ga objašnjavam. Mi ne smatramo da članstvo u NATO doprinosi jačanju realne sigurnosti neke države. Protivimo se daljnjem širenju NATO-a na Balkanu. Ali to je svakako suvereni izbor naroda država. I u datom slučaju... vidimo da u BiH nema jedinstva u korist članstva u NATO-u. Bar jedan dio države je protiv toga”.

​Predsjednik Češke Miloš Zeman nedavno je rekao da u BiH može biti formirana baza terorista poslije njihovog poraza u Iraku i Siriji. Koliko je, po vašoj ocijeni, velika prijetnja od sličnog scenarija?

“BiH je u značajnoj meri muslimanska zemlja. Islam je religija skoro polovine stanovništva države. Ali to ne znači da je BiH rasadnik terorizma. Da, ovdje ima radikalnih organizacija. Da, oko 300 građana BiH je sudjelovalo u oružanim sukobima u Siriji i Iraku. Mislim da ih je oko 60 poginulo, a oko 70 se vratilo u zemlji. Mi surađujemo s vlastima kako države u cjelini, tako i sa vlastima RS u cilju suprotstavljanja terorističkoj pretnji. Razmjenjujemo informacije, razgovaramo o tim temama. Što se tiče RF, mi smo zainteresirani da se vrši kontrola kretanja lica koja se vraćaju iz Sirije i Iraka kako oni ne bi došli u našu zemlju. Prijetnji ima, ali prijetnje postoje u čitavoj Europi. Ni BiH u datom slučaju nije neki izuzetak. Postoji potencijalna prijetnja i njoj se treba suprotstavljati. A mi surađujemo po tim pitanjima”.

​Kada se može očekivati otvaranje ruskog kulturnog centra u Banjaluci?

“Da sve ovisi samo od ambasade, on bi bio davno otvoren. Ali tim pitanjima se bavi Rosotrudničestvo (Federalna agencija za pitanja ZND i dijaspore). Oni imaju svoje prioritete i raspored. Nažalost, nas zasad nema u tim planovima. S druge strane, u Banjaluci uspješno funkcionira odjeljenje fonda Ruski mir. Postoji biblioteka. Na bazi tog odjeljenja osnovan je hor „Aleksandar Nevski“. Tako da se veze i suradnja razvijaju po toj liniji. Željeli bismo da otvorimo kulturni centar i u Banjaluci, i u Sarajevu. Uzgred, u Sarajevu na Filozofskom fakultetu postoji katedra za ruski jezik na kojoj se školuje 20-30 ljudi”.

Kako ocjenjujete opasnost od mogućeg raspada BiH?

“Ne bih htio špekulirati na tu temu. Mi smo potpisali Dejtonski sporazum. Element tog sporazuma, pored ravnopravnosti entiteta i ravnopravnosti tri konstitutivna naroda, jeste i teritorijalni integritet BiH. Mi smo na to stavili svoj potpis, tj. mi podržavamo teritorijalni integritet BiH kao samostalne države. A ako dođe do prekrajanja granica na Balkanu? Kao, na primjer, u slučaju otcjepljenja Kosova od Srbije. To je opet hipotetičko pitanje. U dejtonskom ustavu BiH stoji da je to jedinstvena država. Drugo je pitanje ako se narodi BiH, čisto teoretski, dogovore da treba postojati nekakva drukčija teritorijalna organizacija u skladu s procedurama predviđenim ustavom. Ali, ponavljam, to je čisto teoretsko pitanje”.

Više iz kategorije Intervju