Prvi „Marš mira“ Srebrenica – Vukovar

13. studenoga 2017., 13:26

Više od 20 učesnika je krenulo iz Srebrenice kako bi odali počast žrtvama Vukovara i žrtvama genocida iz Srebrenice s porukom da se zločini više nikad, nigdje i nikome ne ponove, a u Vukovar bi trebalo da stignu 18. novembra.

Predsjednik Odbora „Marš mira“ Srebrenica – Vukovar Zulfo Salihović rekao je da će učesnici prepješačiti oko 340 kilometara za dvanaest dana i da će tokom trajanja pohoda biti priključivanja ostalih učesnika u pojedinim općinama.

Kako je planirano, sudionici Marša mira Srebrenica – Vukovar 2017 kretati će se rutom: Potočari – Konjević Polje – Liplje
– Nezuk – Kalesija – Tojšići – Tuzla – Ormanica – Gradačac – Modrića – Odžak – Prud – Šamac – Slavonski Šamac – Cerna – Andrijaševci – Rokovci – Vinkovci – Nuštar – Vukovar, a u maršu bi trebalo sudjelovati od 30 do 50 sudionika, uključujući i one koji se naknadno pridruže koloni sjećanja.

Nakon petodnevnog pješačenja, na putu od Memorijalnog centra u Potočarima, prema „Gradu heroju“ Vukovaru,... dvadesetak učesnika „Marša mira“ jučer su u poslijepodnevnim satima stigli su u Srebrenik, gdje su ih  posjetili potpredsjednik RS-a Ramiz Salkić, federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkoga rata Salko Bukvarević, federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić i direktor Federalne Uprave CZ Fahrudin Solak.

Ministar Bukvarević je u svom obraćanju pružio podršku kulturi sjećanja na žrtve Srebrenice i Vukovara, te je istakao da je isti agresor sa istim fašističkim metodama, napadao na ove gradove s ciljem da pobije kompletno stanovništvo ovih gradova.

– Ovo sjećanje je s ciljem da se nikada i nikome ne dogodi Vukovar i Srebernica – naglasio je ministar Bukvarević, saopćeno je iz Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata.

Više iz kategorije BiH