TERORISTIČKI NAPAD: Amerikanac u crkvi ubio 26 vjernika, njih 20 ranio!

6. studenoga 2017., 14:24

SUTHERLAND SPRINGS – Nečasno otpušteni pripadnik Air Forcea, Devin Patrick Kelly u nedjelju jutro (5. studenog) upao je u Baptistčku crkvu u Sutherland Springsu, malom gradiću kraj San Antonia i pucajući iz strojnice ubio 26, a ranio više od 20.

Policija je navela da je izašao iz vozila i odmah počeo pucati iz puške Ruger. Ušao je u crkvu, a istražitelji su istaknuli kako oni koji su bili u crkvi nisu imali nikakve šanse za bijeg. Nakon pokolja, vani mu je pušku uzeo jedan od susjeda koji živi uz crkvu a koji je vidio što se dogodilo. Pucao je na napadača kada je krenuo bježati u automobilu, a kada ga nije uspio zaustaviti krenuo je za njim.

Identitet napadača medijima je otkrio izvor iz policije. Policija je njegovo tijelo pronašla u automobili kojim je uspio stići do granica okruga Guadalupe, no još nisu sigurni je li se sam ubio ili ga je ubio muškarac koji ga je pokušao uhvaititi.

U napadu je ubijeno 26 a ranjeno dvadesetak osoba. Žrtve su stare od 5 do 72 godine, a među njima je i 14-godišnja kći pastora te crkve.

Kelly je inače bivši vojnik, nečasno otpušten iz vojske jer je istukao ženu i dijete, a mediji navode kako je bio fasciniran oružjem. Američkim zračnim snagama pridružio se nakon što je završio srednju školu New Braunfels 2009. godine. Pentagon je potvrdio da je ‘u jednom trenutku bio član zračnih snaga’, ali nisu odavali nikakve detalje. Nakon što je nečasno otpušten iz službe 2014. zbog napada na svoju obitelj, navodno je volonterski u crkvi djecu podučavao o Bibliji.

Taj 26-godišnjak iz New Braunfelsa u Teksasu služio je u Air Forceu (Zračnim snagama) u bazi u New Meksiku, a 2012. je odgovarao na sudu za optužbe zlostavljanja supruge i djeteta. Po navođenju Ann Štefanek, šefice za medijske operacije Zračnih snaga, Kelley je osuđen na 12 mjeseci pritvora i potom je 2014. otpušten iz vojske zbog `lošeg ponašanja`. Te iste godine navodno se opet oženio, a postavlja se pitanje zašto je za svoj krvavi čin odabrao crkvu pedesetak kilometara udaljenu od svog rodnog New Braunfelsa.

I je li nečasno otpuštanje iz vojske jedan od okidača da odjeven u crno, s pancirkom i mitraljezom napadne nedužne ljude u Prvoj Baptističkoj Crkvi u Sutherland Springsu. – Mislimo da se ovakve stvari ne događaju u malim sredinama, ali na žalost danas je potvrđeno suprotno – rekao je šerif Joe Tackitt, čiji je ured zadužen za Wilsom Country (uključujući I Sutherland Springs) rekonstruirao ubojiti pohod krvnika. Nakon što se nakratko zaustavio na benzinskoj postaji, Kelley se parkirao nasuprot crkve i počeo pucati po desnoj strani dok je još bio na parkiralištu.

Potom je ušao u crkvu i nastavio paljbu, a na njegovu pucnjavu odgovorio je naoružani Teksašanin, koji ga je i ranio. Nakon što je ubojica krvareći otrčao i pokušao pobjeći u automobilu, šačica naoružanih Teksašanina ga je pratila po susjednom okrugu Guadalupe County. Teksaški krvnik je nađen mrtav u smrskanom automobilu, a policija, kojoj pomažu FBI i Teksaški rendžeri, ispituje uzrok njegove smrti. Ovo je najgori masovni masakr ikada počinjen u Teksasu, a Amerikanci su još u suzama od najgoreg pokolja u povijesti – kada je 1. listopada Stephen Paddock... ubio 58 I ranio skoro 550 ljudi na koncertu na otvorenom u Las Vegasu.

Trump: Srce nam je slomljeno

“U ovoj fazi imamo 26 života koji su izgubljeni. Ne znamo hoće li taj broj rasti”, rekao je guverner Teksasa Greg Abbott na tiskovnoj konferenciji, govoreći o “najgoroj masovnoj pucnjavi u povijesti” njegove države. Dvadesetak osoba je ranjeno. Žrtve su stare od 5 do 72 godine. Među njima je i 14-godišnja kći pastora te crkve, rekao je potonji za televizijsku mrežu ABC News. Pastor nije bio u crkvi u vrijeme napada. Predsjednik Trump je u Japanu, drugog dana azijske turneje, osudio “strašan” pokolj. “Srce nam je slomljeno. U suzama i boli, budimo jaki”, izjavio je u Tokiju.

“Taj sotonski čin je izveden dok su žrtve i njihove obitelji bile u svojoj bogomolji”, rekao je ogorčeno. Napadač je nosio jurišnu pušku i neprobojan prsluk, rekao je načelnik teksaške policije Martin Freeman. Dodao je da osumnjičenikov identitet nije “sigurno utvrđen”.

Riječ je o “mladom bijelcu u dvadesetim” koji je bio “odjeven u crno”, rekao je. Uspio je pobjeći, ali je poslije pronađen mrtav u svom automobilu. Ne zna se je li se ubio ili je netko pucao u njega. Pucnjava se dogodila na osmu obljetnicu pokolja u vojnoj bazi Fort Hoodu u Teksasu 5. studenog 2009. kada je vojni psihijatar Nidal Hasan ubio 13 ljudi, za što je osuđen na smrtnu kaznu koju još čeka.

U Sjedinjenim Državama svake godine od vatrenog oružja pogiba više od 33.000 ljudi, među kojima 22.000 dignu ruku na sebe, pokazuje nedavna studija. Rasprava o zakonu o nošenju oružja, iznimno pomirljiva, povede se nakon svake veće pucnjave. Unatoč tomu, malo je konkretnih mjera za suzbijanje ovakvih pojava, uglavnom zbog utjecaja moćnog oružanog lobija, Nacionalne udruge za vatreno oružje (NRA).

Ušao u crkvu i počeo pucati

“Napadač je mrtav”, izjavio je za AFP glasnogovornik šerifova ureda susjednog okruga Guadalupea, dodajući da nije bilo policijske potjere za njim. “Bio je u svom vozilu”, rekao je. “Neka je Bog s ljudima u Sutherland Springsu, u Teksasu”, objavio je na Twitteru američki predsjednik Donald Trump, koji je trenutačno na putovanju po Aziji. “Pratim situaciju iz Japana”, dodao je, istaknuvši da su na mjestu događaja istražitelji, pa i oni savezne policije. Teksaški senator Ted Cruz i guverner Greg Abbott također su preko Twittera uputili svoje “molitve” za žrtve i zahvalili “odvažnima koji su prvi pritekli u pomoć” i redarstvenicima.

Glasnogovornica bolnice u Floresvilleu, upravnom središtu okruga Wilsona, rekla je za AFP da je ustanova primila “osmero pacijenata ranjenih iz vatrenog oružja”, među kojima su troje odmah morali “prevesti u sveučilišnu bolnicu u San Antoniju”, velikom teksaškom gradu pedesetak kilometara na sjeverozapad. Pucnjava je počela oko 11.30 sati (18.30 sati po srednjoeuropskom vremenu) u Prvoj baptističkoj crkvi u Sutherland Springsu, izvijestila je lokalna mreža KSAT12 na svojoj internetskoj stranici. Ta mreža prenosi izjavu svjedoka koji je rekao da je vidio muškarca koji je ušao u crkvu i počeo pucati na vjernike okupljene na obred. Mediji pišu da na obredu obično bude pedesetak ljudi.

Autor: Hina
Više iz kategorije Dijaspora & Svijet