Uz ovu prehranu osjećat ćete se bolje, oči će vam sjajiti, imat ćete manje kilograma…

10. kolovoza 2017., 0:48

Neke vrste voća koje su naizgled kisele – limeta, limun, grejp – zapravo alkaliziraju tijelo. Želite li pojesti nešto kiselo, najbolje je da to učinite ujutro. Jedete li sirovu hranu navečer, fermentirat će u želucu jer tijelo jednostavno neće imati dovoljno vremena da je probavi. Jer, ne spavate samo vi, spava i vaše tijelo. Zato sirovu hranu treba jesti ranije, da tijelo ima dovoljno vremena da iskoristi hranjive tvari.

Čišćenje od otrova

Ovo su samo neki od savjeta iz knjige dr. Stephana Domeniga “Alkalni sokovi&smoothieji”, izišle nakon uspjeha koji je postigla knjiga “Alkalna prehrana”. – Mogli biste zaključiti da nećete jesti onoliko koliko ste dosad jeli budete li se pridržavali ovog plana prehrane. To je točno i nužno jer gotovo svi jedemo previše, a ono što ćete piti tijekom kure čišćenja vrlo je hranjivo. Uz to, smoothie, sok juha i voda hidratiziraju organizam i tako mu pomažu da se očisti od otrova – ističe dr. Domenig. Čišćenje koje preporučuje zamišljeno je kao oporavak organizma, a s nutritivno izbalansiranim sokovima, smoothiejima i juhama pomoći ćete organizmu da se oporavi od nedostatka vitamina, minerala i vlakana. Upravo je sedmodnevno čišćenje brz način da ih uvrstite u prehranu, za što će vam tijelo biti zahvalno. Sokovi i juhe koje sami pripremite bolji su od onih iz trgovine. Uz to što možete sami paziti i odrediti njihov sastav, svježi su pa su u njima i hranjive tvari i vitamini sačuvani.

Ne zaboravite šetnju

Od čega napraviti sok kad je bolje pripremiti smoothie, a kada piti juhe ili čaj? Kako se pripremiti i što vam treba, odgovore na sva ova pitanja naći ćete u knjizi dr. Domeniga koju je izdala Školska knjiga. A kao poticaj da krenete, možda će vam biti dovoljno objašnjenje autora knjige. – Osjećat ćete se mnogo bolje, a i izgledat ćete mnogo bolje. Oči će vam biti bistre i sjajne. Koža će vam blistati, a probavni sustav raditi kao nikad... prije. Doživjet ćete neke nevjerojatne okuse i mirise i uživati u raznovrsnim receptima. E da, uz to ćete vjerojatno malo smršavjeti – kaže dr. Domenig. No, kako je prehrana tek pola priče, usredotočite li se samo na nju, željena promjena ipak će izostati. Posebno ako ste cijele dane u ležećem ili sjedećem položaju. Zato ne zaboravite na tjelovježbu. Ne morate dizati utege, za dobru probavu dovoljna je i šetnja.

SOK ZA DOBRO JUTRO

Za prvi dan potreban nam je sok koji će očistiti organizam. Slatkoća crvene jabuke ublažit će gorčinu grejpa, a uz to dodajte sok salatnog povrća za hranjiv početak dana. Sastojci: ½ grejpa, 1 limun, 2 stabljike celera listaša, ½ krastavca, 3 rotkvice, 1 crvena jabuka, 2 cm đumbira Priprema: ogulite grejp i limun – ostavite malo bijele kožice pod korom jer je bogatija mineralima i vlaknima od samog voća. Iscijedite grejp i limun. Pripremite sok od celera. Ogulite krastavac (osobito ako je bio premazan voskom) te i njega stavite u sokovnik. Potom dodajte rotkvice, a ako im je lišće svježe, i njega dodajte u sok. Jabuku narežite na četvrtine, dodajte u sok. Ogulite đumbir, pa i njega stavite u sokovnik. Sok dobro promiješajte i ulijte u čašu.

SOK OD KIVIJA, RAŠTIKE I METVICE

Okusi se u ovom soku dobro prožimaju – savršen je za kasno ljetno popodne ili kao podsjetnik na ljeto u zimskim mjesecima Sastojci: 1 naranča, 4 lista raštike, 1 kivi, stabljika metvice Priprema: Naranču ogulite i stavite u sokovnik. S raštike odrežite stabljike i listove stavite u sokovnik. Dobro izmiksajte i ulijte u čašu. Napomen: u trgovinama se može naći i tzv. zlatni kivi koji ne treba guliti jer nema dlačica. Kora s dlačicama je hranjiva i bogata vlaknima, ali okus nije za svakoga.

Više iz kategorije Zdravlje & Ljepota