VIDEO U dvije sekunde: Umjetnost promjene guma

8. kolovoza 2017., 2:23

Utrke Formule 1 ne dobivaju se samo izravnim dvobojima na stazi, ključnu ulogu imaju strategija pravovremena odlaska u boks i vrijeme trajanja

Vrijeme izmjene sve četiri gume na Formuli 1 danas je svedeno na manje od tri sekunde, a apsolutni rekord drži tim Williams F1 čiji su mehaničari na Velikoj na Velikoj nagradi Bakua 2016. na bolidu Felipea Masse promijenili gume u nevjerojatne 1,92 sekunde. Rezultat je to savršeno uigranoga tima koji redovito trenira izmjene guma. Naprimjer, Williamsovi mehaničari su uoči sezone odradili više od tri stotine treninga izmjene guma.

Naoko kaotična situacija kada se oko bolida sjati osamnaest mehaničara zapravo je savršeno odrađena koreografija u kojoj svatko ima svoj zadatak. Važnu ulogu pritom ima i vozač – mora se zaustaviti što bliže markeru. Nakon zaustavljanja... dvojica mehaničara podižu bolid, na svaki kotač dolaze tri mehaničara – “gunman” je zadužen za otpuštanje i pritezanje vijka na kotaču, jedan skida, a drugi stavlja novi kotač na mjesto. Dva mehaničara pridržavaju bolid u balansu koji ujedno mogu pogledati otvor za hlađenje i po potrebi ga očistiti, a još dva mehaničara mogu podesiti prednje krilo. Vrijeme mjeri senzor koji bilježi trenutak zaustavljanja i ponovnog pokretanja bolida. Dvije sekunde za izmjenu guma, odnosno kotača postao je standard tako da se i tri sekunde čini kao vječnost jer u F1 svaka je sekunda važna pa tako i ona izgubljena u boksu.

Više iz kategorije Zanimljivosti