Zašto je Melania morala staviti crni veo za Papu i tko su žene koje to ne moraju

24. svibnja 2017., 15:16

Melania Trump, prva dama Sjedinjenih Američkih Država, za službeni susret s Papom odjenula je crnu haljinu, a glavu je prekrila crnim velom. U sličnoj kombinaciji pojavila se i Ivanka Trump, jer protokol susreta s poglavarom Katoličke crkve nalaže da žene moraju odjenuti crnu odjeću te kosu prekriti velom.

Ipak, postoji sedam žena na svijetu koje ne moraju nositi crno pred Papom. Ta povlastica se zove “le privilege du blanc” na francuskom jeziku ili “privilegio del biacno” na talijanskom, a koriste je katoličke kraljice i princeze. One na susrete s Papom, mise i beatifikacije nose bijelo.

“Privilegiju bijelog” koriste (ne za svaki susret s Papom): Charlene od Monaca, velika vojvotkinja Luksemburga Marija Tereza, dvije belgijske kraljice (Matilde, supruga kralja Filipa i Paola, njegova majka), Sofija od Grčke, španjolska kraljica Leticija i Marina, princeza od Napulja.

Privilegija se ne odobrava ženama svih katoličkih monarha ili ženama nekatoličkih monarha. Iako su katolkinje, privilegija se ne odobrava suprugama kralja Lesota ili suprugama princa od Lihtenštajna. Također, do 2013. ovo pravo nije odobravano supruzi princa Monaka. Privilegija se ne odobrava ni kraljici Maksimi od Nizozemske, koja je katolička supruga protestantskog kralja Vilima Aleksandra, piše Index.hr.

Španjolske kraljice i princeze uz privilegiju bijelog mogu nositi i pienetu, ukras za kosu u obliku velike ukosnice koji se prekriva bijelim velom.

Pravilo crne haljine i vela poštovala je većina žena državnika i političarki koje su se susrele s Papom, a između ostalih i Kolinda Grabar-Kitarović i bivša prva dama Michelle Obama. Ipak, posljednjih godina to pravilo je malo “olabavilo”, piše britanski Telegraph, pa su se primjerice Angela Merkel, Camilla Parker Bowles pa čak i supruga bvšeg premijera Tihomira Oreškovića, Sanja, pred papom pojavile bez pokrivala za glavu, a neke od njih nisu bile ni u crnini.

Da je još donedavno vrijedilo strogo pravilo, govori i činjenica da je Camilla još 2009. godine, kada je papu posjetila prvi put, bila u crnini i s velom preko glave, a tek se 2017. godine “ohrabrila” i pojavila u bež izdanju, bez pokrivala za glavu.

Dnevnik.ba

Više iz kategorije Dijaspora & Svijet