ŽRTVOVALI PJEŠAKA DA SPASE KRALJA Srbija može biti zadovoljna presudom Mladiću

23. studenoga 2017., 13:03

Presuda generalu Vojske Republike Srpkse izrečena na sudu u Haagu je, politički gledano, pobjeda Srbije, izjavio je za Dnevnik.ba član Predsjedništva HNS-a BiH i predsjednik HRS-a Slaven Raguž.

Raspravno vijeće Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) proglasilo je u srijedu u Haagu generala Ratka Mladića krivim za genocid u Srebrenici, za zločine protiv čovječnosti i ratne zločine u BiH te ga osudilo na doživotnu kaznu zatvora poručivši da je bivši zapovjednik vojske bosanskih Srba kriv za zločine koji su “među najgnusnijima poznatima čovječanstvu”.

“Politički gledano ovo je pobjeda Srbije. Prvo su ga skrivali više od desetljeća, a onda kad su mislili da će već sam umrijeti, predali ga Haagu, u zamjenu da oni ne budu ni zašto krivi, nego da se sve svali na bh Srbe i njihovo tadašnje vodstvo. Tako je i bilo”, izjavio je Raguž.

Na kraju ispada, dodao je, kako su se Srbi u BiH sami ustali protiv svih nesrba, što drugim riječima govori kako agresije nije bilo, nego se radilo o građanskom ratu.

“Izgleda kako nitko nije na sudu u Haagu gledao snimke smaknuća nedužnih civila od strane Škorpiona koji su bili sastavna jedinica MUP-a Srbije. Gdje je najednom nestao međunarodni sukob, što se implicira Hrvatskoj i Hrvatima i o čemu se pravomoćno govorilo u presudama Blaškiću, Kordiću i Čerkezu? Gdje je nestala odgovornost Slobodana Miloševića i drugih iz Srbije? Srbija je ponovno žrtvovala pješaka, kako bi spasila kralja”, rekao je Raguž.

Mladić je proglašen krivim za deset od 11 točaka optužnice. Oslobođen je odgovornosti za prvu točku koja ga je teretila za genocid u šest općina istočne BiH jer je vijeće utvrdilo da zločini počinjeni u tim općinama ne predstavljaju genocid.

Proglašen je krivim za genocid u Srebrenici, za progon, istrebljenje, ubojstva, deportacije i nečovječna djela kao zločine protiv čovječnosti te za ubojstva, teror, nezakonite napade na civile i uzimanje pripadnika UN-a za taoce kao ratne zločine.

Zločini su se događali na području BiH od 1992. do 1995.

Mladić je izricanje presude do stanke pratio djelomično okrenut leđima sudskom vijeću i gledajući u sudsku galeriju te se povremeno smijući i odmahujući glavom.  Nakon stanke, određene zbog njegova povišenog krvnog tlaka, Mladić je izbačen iz sudnice zbog ometanja postupka vikanjem i prebačen u prostoriju unutar suda u kojoj je mogao dalje pratiti izricanje presude.

Vijeće je potvrdilo ranije presude ICTY-ija da je u Srebrenici u srpnju 1995. počinjen genocid ubojstvom tisuća muslimanskih muškaraca i da su pripadnici vojske bosanskih Srba imali namjeru njihova istrebljenja.

Mladić je uhićen u Srbiji 2011. gotovo 16 godina nakon izvorne optužnice. Suđenje je započelo 2012. i trajalo gotovo četiri godine. Pred sud izvedeno je više od 370 svjedoka.

Optužen je u 11 točaka optužnice od čega su prve dvije za genocid, pet je za zločine protiv čovječnosti i četiri za ratne zločine.

J. Gudelj / Dnevnik.ba

Više iz kategorije Kolumne